Terina de dovlecei cu/fara sos de rosii

INGREDIENTE

  • 3 dovlecei de marime medie
  • 2 legaturi de ceapa verde
  • 1 legatura mare de menta
  • 5 oua
  • 3 linguri de ulei de masline
  • Sare si piper dupa gust

Pentru sosul de rosii

  • 250 gr de rosii cherry
  • 100 ml de suc de rosii
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 ceapa mare
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lingurita de zahar

Dovleceii se spala, se elimina miezul si apoi se taie in bacatele mici. Ceapa se spala si se taie marunt, inclusiv partea verde. Sotam ceapa verde in uleiul de masline, , aprox 2 minute. Adaugam bucatelele de dovlecei, sarea si piperul si lasam sa se soteze aprox 12 minute sau pana cand dovleceii incep sa devin usor transparenti. Daca dovleceii au lasat prea multa zeama, o scoatem cu ajutorul unui polonic, compozitia finala trebuie sa fie relativ seaca, uscata. Lasam amestecul sa se raceasca usor.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade.

Punem ouale si frunzele de menta intr-un mixer si amestecam cateva secunde, pana se maruntesc frunzele de menta. Apoi le turnam peste dovlecei si amestecam usor.  Tapetam cu hartie de copt o forma de chec si turnam amestecul de dovlecei cu oua si menta. Terina se coace la 180 de grade, timp de aproximativ 30 de minute, sau pana cand se rumeneste.

Sosul de rosii

Ceapa si taie julliene si se soteaza in uleiul de masline. Adaugam rosiile taiate jumatati si le sotam impreuna cu ceapa, aprox 5 minute. Adaugam sucul de rosii, acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic, aprox 10 minute sau pana cand rosiile cherry se topesc. Adaugam zaharul si usturoiul tocat si lasam  sa fiarba inca 5 minute. Amestecam compozitia cu un mixer vertical pana obtinem un sos gros si fin.

Terina se taie felii si se serveste cu sos de rosii.

P.S. Aceasta terina este la fel de buna servita cu maioneza de casa, in loc de sos de rosii.

ateliere fara frontiere