Gazpacho

Gazpacho este o "supa" rece cruda originara din Andaluzia/ Spania, introdusa se pare de colonii romani.

INGREDIENTE pentru 4 persoane (sau 2 mai pofticioase:)

  • 1kg tomate bine coapte (pentru un gust mai dulceag se pot pune si cherry)
  • 2 cepe
  • 2 catei usturoi
  • 1 ardei gras
  • 1 castravete
  • sare si piper
  • busuioc sau patrunjel
  • 2-3 oua fierte tari
  • optional : putin otet de Xeres (otet de vin aromat), putin ulei de masline

Daca aveti un aparat pentru stors sucuri de fructe/legume il puteti folosi pentru a scoate coaja si semintele rosiilor, daca nu in mixer, amestecati-le bine. Rezervati la frigider.

Unii pun si 1/2 castravete si 1/2 ardei gras, 1 ceapa, 2 catei de usuroi, un praf de sare, putin piper, 1 lingura de otet de Xeres, 2 linguri ulei de masline si se mixeaza bine pana devin o supa onctuoasa omogena.

Pentru o variant mai lejera: noi mixam doar rosiile cu 1 ceapa si 2 catei de usturoi, un praf de sare si unul de piper.

Taiem pe urma in cuburi mici ardeiul gras, castravetele, ceapa ramasa, eventual o tomata rosie si optional ouale fierte, taiem fin busuiocul sau patrunjelul si le presaram in proportii variate, dupa gustul fiecaruia peste gazpacho!

Degustare placuta!

PS Se pastreza bine 1-2 zile la frigider!