Gratin Dauphinois

INGREDIENTE (pentru 4 persoane)

  • 1 kg de cartofi
  • 1 l smantana lichida pentru gatit (sau 0.5l smantana+0.5 l lapte)
  • 3 catei de usturoi
  • un varf de nucsoara
  • sare, piper

Curatati cartofii de coaja si taiati felii fine cu o mandolina sau la robotul de bucatarie ideal. Striviti usturoiul. Ungeti cu unt un  vas rezistent la cuptor, puneti cate un strat succesiv de smantana, felii de cartofi, usturoi, sare, piper, nucsoara si terminati cu un strat de smantana, sare, piper, nucsoara (cartofii trebuie sa fie acoperiti cu smantana).

Lasati 1 ora si 30 minute la cuptor la foc mic.

Este o reteta traditionala din Dauphiné, o regiune din sud-estul Frantei, de unde mai sunt originare si branza St Marcellin si St Félicien, Nougat de Montélimar...

ateliere fara frontiere