Legume cultivate la Bio&co: lophantus

loph anisatus.jpg

Lophantus este o planta aromatica si medicinala , dar si melifera, din familia lamiaceelor, utilizata traditional in medicina si bucataria asiatica. Mai este numit si lofant / hisop / agarșec. Are un gust complex de anason, menta, urzica in acelasi timp.

Exista mai multe varietati de lophantus, agastache rugosa, foeniculum, anisatus, tibeticus, anethiodora.

In fitoterapie este utilizata pentru tratamentul gastritelor, indigestiilor, a greturilor, combate eficient febra si durerile musculare, starile letargice. Este eficienta si in combaterea infectiilor micotice, de exmplu cele de tip tinea.

Are efect antiseptic, eliberator de tuse si expectorant.

Utilizarea lophantus are efecte benefice in tratamentul hipertensiunii, anginei, arterosclerozei. Are un efect tonic, anti-imbatranire, ajuta la cicatrizarea ranilro si arsurilor.

Dar proprietatea cea mai valoroasa a lophantusului este intarirea sistemului imunitar, contine foarte multe vitamine, antioxidanti si uleiuri esentiale care ajuta la eliminarea toxinelor.

Se consuma in infuzii, sub forma de ulei esential, si bineinteles in bucatarie ca planta aromatica pentru mancaruri si prajituri.