Legume cultivate la Bio&co: tarhonul

Tarhonul este o planta aromatica apropiata de artemisia (pelin negru) si de pelin. Stiati ca tarhonul era folosit de greci si de romani pentru a vindeca muscaturile de sarpe si durerea de dinti, iar de populatiile arabe pentru a trata ciuma si holera? Incepand cu secolul XV, tarhonul este cultivat in Europa in gradinile de plante medicinale ale calugarilor.

Marii “Chefs” francezi au descoperit calitatile aromatice ale acestei plante, consacrand-o in sosuri celebre precum béarnaise, ravigote, gribiche si tartare.

Desi plantele aromatice nu sunt consumate in cantitati mari, folosirea lor repetata in bucatarie procura binefacerile medicinale care le sunt atribuite. Astfel, tarhonul are un aport de antioxidanti, este pe locul 4 in aportul de antioxidanti in topul plantelor aromatice, dupa salvie, cimbru si oregano.

Tarhonul contine 2 tipuri de benzodiazepine, substante care au efect benefic asupra sistemului nervos central, prevenind si reducand anxietatea si insomnia . Tarhonul este antialergenic, inhiband histamina. Tarhonul este folosit si in tratamentul diabetului, pentru ca amelioreaza anumite simptome.

Tarhonul contine fier si mangan, vitamina K .

Din tarhon se obtine un ulei esential foarte des intalnit in industria parfumului si al produselor cosmetice.

Proprietatile medicinale ale tarhonului:

  • este folosit in fitoterapie pentru proprietatile sale antispamodice - de exemplu folosit intern sub forma de ulei esential calmeaza eficient crizele de sughit, stimuleaza digestia si favorizeaza somnul

  • este emenagog

  • diminueaza durerile dentare

  • are un efect antistres

  • uleiul esential de tarhon in utilizare interna este anti-inflamator, antialergenic, antiseptic intestinal, stomahic, carminativ si anticolinesterazic, iar extern actioneaza eficient asupra inflamatiilor cutanate (urticarie, eczema)