Legume cultivate la Bio&co: busuiocul

Stiati ca exista muuulte varietati de busuioc? de culori diferite, cu parfum si savoare diferita?

Verde, rosu, violet, thai, african, genovez, scortisoara, lamaita, etc…

Busuiocul este o planta condimentara aromata si medicinala originara din India si Asia de sud, utilizata des in bucataria tailandeza si asiatica in general. In Antichitate, Semitii il foloseau ca antispasmodic si dezinfectant oral pentru tratarea aftelor, Plinius il recomanda epilepticilor, iar Dioscoride il folosea pentru calmarea intepaturilor de scorpion!

In zilele noastre, busuiocul ne intereseaza mai mult pentru proprietatile sale culinare, insa este si un excelent antispasmodic, previne greata si voma, are virtuti sedative si este recomandat in cazul insomniilor, anxietatii, ametelilor si migrenelor. Are si o actiune anti-inflamarie, sudorifica si digestiva. Este si un desinfectant eficient!

Busuiocul poate fi folosit pentru infuzii proaspat sau uscat, se folosesc atat frunzele cat si florile. Si sub forma de comprese este eficient atat pentru leziuni cutanate cat si pentru dureri de cap!

Este bogat in uleiuri esentiale si antioxidanti. Iata 8 motive ca sa beti o infuzie de busuioc zilnic:

  1. amelioreaza sanatatea respiratorie, este antibacterian, depurativ si anti-inflamator, cu efect expectorant si un efect recunoscut asupra sistemului imunitar

  2. protejeaza rinichii prin continutul bogat in antioxidanti si elimina toxinele prin actiunea sa diuretica

  3. combate eficient stresul - consumat in fiecare zi franeaza productia de cortizol, “hormonul stresului”, inhiba stresul oxidativ si mareste secretia de endorfine

  4. previne infectiile bucale fiind antibacterian si dezinfectant

  5. diminueaza dureile de cap, migrenele datorita compusilor anti-inflamatori si optimizeaza oxigenarea celulelor

  6. previne imbatranirea celulara prematura prin continutul in flavonoide si tanins, uleiuri esentiale care intarzie aparitia ridurilor si a petelor pigmentare

  7. amelioreaza digestia, ajuta in cazul durerilor de stomac, excesului de gaz si inflamatiilor, ameliorand flora bacteriana intestinala si ajutand la eliminarea toxinelor, regleaza pH-ul stomacului si franeaza productia excesiva de sucuri acide

  8. tine sub control inflamatiile, mai ales in cazul leziunilor sau bolilor precum artrita, stimulan eliminarea lichidelor si toxinelor

ateliere fara frontiere