Legume cultivate la Bio&co: fenicul

Stiati ca feniculul, pe langa faptul ca este racoritor vara si savuros, este un excelent aliat pentru sanatate? 

Feniculul (Foeniculum vulgare, syn. Foeniculum officinale) face parte din familia apiaceelor / ombelifere ca si patrunjelul, morcovul, pastarnacul, mararul, coriandrul, leusteanul etc...

Din fenicul totul este comestibil si are diverse utilizari culinare: radacina, bulbul alb si frunzele verzi, semintele. Toate partile plantei au un gust fosarte apropiat de anason.

Este putin caloric, previne bolile cardiovasculare, are prorpietati digestive, combate aerofagia si durerile de stomac. Este de asemenea cunoscut pentru proprietatile sale medicinale : are efect antispastic, tonic nervos, dezinfectant. Feniculul este utilizat pentru vindecarea constipației, balonărilor, calmarea colicilor. Feniculul este foarte bogat in antioxidanti.
Există cateva preparate pe bază de fenicul apreciate ca excelente remedii naturale: ceaiul de fenicul, necesar in vindecarea bronșitei, laringitei, amigdalitei, faringitei, oboselii fizice și psihice. Pulberea preparată din semințe de fenicul ajută la tratarea celulitei, depresiilor, amenoreei, digestiei lente, durerilor de cap. 

Feniculul contine:

  • antioxidanti - flavonoide (cvercitin, camferoglicozid, flavonol-3-glucuronid)
  • fibre
  • poliacetileni cu efect anti-inflamator si antibacterian
  • 2-7% ulei volatil format din anetol, transanetol și cisanetol, limonen, alfa-pinen, fenconă, metilcarvicol, extragol
  • vitamine din grupa B, mai ales B9 (care ajuta dezvoltarea foetusul in timpul sarcinii de exemplu)
  • este extrem de bogat in vitamina C si intareste astfel sistemul imunitar
  • fier, fosfor, calciu, magneziu, mangan, zinc, vitamina K - pentru oase solide
  • sodiu - potasiu in echilibru care au efect diuretic

In bucatarie feniculul se asorteaza bine:

  • in salata - cu ardeiul gras rosu, ceapa dule, coaja de lamaie, cartofi, avocado, portocale, prosciutto
  • in sauté - cu ulei de masline si sare/piper
  • in couscous si tajine
  • in compot cu boia , sare si piper
  • la gratar
  • in supe
  • in risotto
  • cu peste
ateliere fara frontiere