Legume cultivate la Bio&co: mararul

cover-marar.jpg

Mararul este cunoscut si utilizat pentru propritatile sale culinare si medicinale inca din Antichitate.

marar (2).jpg

Stiati ca mararul este o planta perena sau anuala in functie de locul unde este cultivat, dar este o planta foarte raspandita peste tot in lume?

Folosim atat frunzele cat si semintele de marar, iar frunzele se pot manca crude sau uscate.

Mararul se asorteaza bine in bucatarie in acorduri clasice cu castravetii, cu somon (cu peste in general), cu smantana, iaurtul pentru retete delicioase de "dip", cu lamaia, cu otetul si cu cartofii! Iata si cateva potriviri culinare originale dar la fel de delicioase: carne de miel, para, tarhon, avocado!

Pe langa savoarea sa culinara, putin picanta, mararul are numeroase proprietati medicinale datorita continutului ridicat in monoterpenoli (limonen, carvon, anetofuran), flovonoide ( vicenin si kemferol), minerale - fier, calciu; mangan, vitamine - A si C si acizi aminati. Mararul ajuta la eliminarea toxinelor, excesului de sare si apa din organism, este galactogog (stimuleaza lactatia) si secretiile endocriniene; si last but not least, amelioreaza libidoul gratie continutului de arginina (amino acid care sustine functiile cardiovasculare).

Iata binefacerile sale:

1. sanatate digestiva - uleiurile esentiale continute stimuleaza secretia de suc biliar si digestiv, sustin miscarile peristaltice ale intestinului, faciliteaza tranzitul intestinal si previne si trateaza constipatia, dar si diareea! Diareea este cauzata de indigestie si microbi, iar mararul are efect germicid si bactericid. Mararul este eficient si in cazul dizenteriei, infectie intestinala de origine fungica, datorita aceluiasi efect dezinfectant

2. insomnie - mararul are proprietati sedative si hipnotice, calmante datorita continutului in antioxidanti si complexul de vitamine B

3. sanatate oaselor - contine mult calciu si previne degradarea oaselor si pierderea densitatii minerale  si ajuta regenerarea oaselor, contribuind la prevenirea osteoporozei;

_marar_7737379.jpg

4. artrita, reumatism - mararul are o actiune anti- inflamatoare recunoscuta inca din Antichitate

5. diabet - mararul este folosit in fitoterapie pentru reglarea nivelului de insulina, atenuand fluctuatiile de lipide serice

6. gaze intestinale si sughit - mararul are un efect carminativ biencunoscut, favorizand eliminarea excesului de gaze; previne si trateaza si sughitul, prin acelasi efect carminativ si sedativ

7. sistem imunitar - mararul are o activitate antimicrobiana interna si cutanata, protejand organismul de infectii

8. dureri menstruale - gratie continutului bogat in flavonoide mararul stimuleaza secretia hormonala necesara unui ciclu menstrual regulat

9. probleme respiratorii - kemferolul si alti monoterpeni din marar au proprietati anti-congestive si anti-histaminice si ajuta astfel caile respiratorii

10. ingrijire orala - frunzele si semintele de marar sunt germicide, antioxodante si dezinfectante, elimina mirosurile neplacute ale gurii si mentin sanatatea gingiilor