Maghiran (origanum majorana)

Maghiranul (sau oregano de gradina) , din aceeasi familie cu oregano salbatic / sovarful este folosit ca plata condimentara dar si ca planta medicinala.

Maghiranul are o aroma dulceaga de pin si lamaie; se consuma proaspat, in mancare ca planta aromatica, uscat in infuzii, sub forma de ulei esential. NU este recomandata utilizarea la copii foarte mici si femei insarcinate sau care alapteaza.

Este un remediu natural in tratamentul balonarilor, spasmelor intestinale, durerilor reumatice, durerilor de dinti, aftelor si gingivitelor, insomniilor, afectiunilor renale, gastritei.

Ceaiul de maghiran este recomandat pentru afectiunile tractului urinar, palpitatiilor si bronsitelor.

Maghiranul presarat crud taiat fin peste preparatele culinare da o aroma delicata mancarii dar si salatelor.

Uleiul esential de maghiran contine timol si carvacrol, cu proprietati antiseptice, flavonoide, acizi triterpenici precum ursolic (anabolic si lipolitic), oleanolic (hepatoprotetor, antitumoral si antiviral) si fenoli (actiune metabolica renala, hepatica, drenaj si antioxidant puternic) .

 

ateliere fara frontiere