Legume recomandate de Bio&co: leurda (Allium ursinum)

Leurda, usturoiul salbatic sau usturoiul ursilor, are toate proprietatile usturoiului cultivat, dar mai concentrate.

Este cunoscut inca din Antichitate pentru proprietatile sale antibiotice si depurative. 

Leurda este o plantă medicinală care creşte in padure, atat in zona alpina cat si la campia cu sol fertil, iubitoare de umiditate, o gasim adesea la umbra in padure.
Frunzele sunt lungi şi lucioase, iar florile sunt grupate, de dimensiuni mici şi au culoare albă.

In scop culinar şi terapeutic se folosesc frunzele, culese primăvara, proaspete, deoarece prin uscare proprietăţile plantei se pierd foarte uşor, şi bulbii, care se recoltează din luna august pană in octombrie. 

Se mananca asadar atat frunzele cat si bulbii, in salata, sub forma de pesto, in supe si ciorbe, in omlete si  in infuzie. Este excelenta si taiata fin cu branza proaspata sau iaurt. Este delicioasa taiata fin si amestecata cu unt ca sos pentru carne. O asociere absolut delicioasa a leurdei este cu ciuperci.

Leurda este importanta si pentru prezervarea biodiversitatii, pentru ca in timpul celor catorva saptamani de inflorescenta constituie hrana pentru numeroase insecte polinizatoare;  fiind bogata in nectar, si polen, este o excelenta planta melifera pentru apicultori. 

Leurda contine multa vitamina C, ulei esential sulfurat, alicina (cel mai puternic antibiotic natural), minerale si oligo-elemente precum seleniu, siliciu, fier, mangan, zinc.

Este folosita in tratarea infectiilor digestive, are proprietati vermifuge, ajuta in cazul durerilor de stomac, balonarilor, diaree.

Este depurativa, stimuleaza circulatia sangelui, diminueaza presiunea arteriala, este recomandata in cazul arterosclerozei, reumatismului,  fluidifica sangele si combate colesterolul.

Este folosita in cazul infectiilor virale si respiratorii, are un efect expectorant, antiseptic si antiinflamator.

ateliere fara frontiere