Legume cultivate la Bio&co: rucola

Afrodiziaca, stimulanta, medicinala!

Rucola este o leguma frunza uitata (consumata inca din Antichitate in bazinul mediteranean) si care recent a redevenit la moda; face parte din familia verzei si are un gust usor picant, de mustar si alune. Este excelenta in salata, in supa si sosuri sau marinade.

Rucola este una din putinele plante care se poate cultiva in iernile mai grele, este o planta melifera, iar in agricultura ecologica este utila in combaterea nematozilor care ataca solanaceele (tomate, ardei, dovlecei, castraveti) si este utilizata inaintea acestor plante in rotatia culturilor.

Frecvent in agricultura ecologica este atacata de puricele cruciferelor, dar gaurile mici din frunze au un inconvenient strict estetic, ele fiind sanatoase si netratate!

Rucola contine:

  • flavonoide, si in special chercitina care diminueaza riscul de cancer si are proprietati antioxidante - sprijina sistemul imunitar

  • carotenoizi - luteina si betacarotenul cu efect antioxidant, ajuta vederea si acuitatea vizuala, previne degenerarea maculara

  • glucozinolati - care se transforma in molecule active prin masticatie sau prin interventia florei intestinale; amelioreaza digestia

  • vitamine: K (intareste sistemul osos, stimuleaza functionarea creierului) B9 (folat), A, C

  • minerale: fier, cupru, calciu, mangan, fosfor, potasiu, zinc

  • putine calorii dar este bogata in nutrimente si este deci un bun aliat pentru silueta

ateliere fara frontiere