Legume cultivate la Bio&co: conopida

Stiati ca egiptenii cultivau deja in Antichitate conopida, care este o leguma originara din Orientul Mijlociu?

Conopida face parte din aceeasi familie a brassicaceae (sau crucifere) ca si brocoli si varza?

Conopida se foloseste in bucatarie cruda sau gatita; cruda este excelenta cu un sos pentru “dip” (se asorteaza de minune cu smantana+ciboulette) , in salate, cu branza. Gatita este delicioasa la grill, gratinata, in purée, in curry, in supa:)

In culturile ecologice, cercetatori din California au descoperit ca daca sunt introduse in sol reziduuri de brocoli acestea combat eficient sporii unei boli fungice numite verticilioza care provoaca uscarea rasadurilor de conopida!

Conopida este foarte bogata in apa (85%), fibre si deci este foarte putin calorica, contine vitamina C, vitamina B9, B6, calciu, potasiu, fier, seleniu, magneziu, mangan, antioxidanti.

Binefaceri nutritionale si medicinale ale conopidei:

  1. ca majoritatea cruciferelor, este o leguma care previne si combate eficient celulele cancerigene continand gluzinolati bioactivi si antioxidanti

  2. este o sursa importanta de vitamina C si ajuta sistemul imunitar, favorizeaza absorbtia fierului si accelereaza cicatrizarea

  3. este sursa de vitamina B6 (piridoxina) coenzima care participa la metabolismul preteinelor si acizilor grasi, precum si la fabricarea de neurotransmitatori; vitamina B6 contribuie si la producerea globulelor rosii si favorizeaza transportul ed oxigen in organism; tot B6 joaca si un rol foarte important in anumiti compozanti ai celulelor nervoase, stimuleaza astfel memoria

  4. este bogata in vitamnie B9 (folati) care participa la fabricare atuturor celulelor din organism, producerea materialului genetic, functionarea sistemului nervos si imunitar, cicatrizarea; este o vitamina primordiala in perioadele de crestere dar si pentru dezvoltarea fetusului

  5. fiarta, conopida este o sursa de vitamina K, necesara fabricarii de catre organism a proteinelor care participa la coagularea sangelui, are efect anti-inflamator si joaca un rol important in formarea oaselor

  6. manganul faciliteaza procesele metabolice si previne efectele nocive ale radicalilor liberi

  7. este un aliment detox, contine multa apa - este diuretic, dar si multe fibre si amelioreaza proprietatile detoxifiante ale curcumei si altor mirodenii

ateliere fara frontiere