Legume cultivate la Bio&co: ridichi de luna

Ridichiile sunt originare din Asia, fiind cultivate din cele mai vechi timpuri de chinezi. Ulterior au ajuns in Grecia Antica, Europa, iar apoi au cucerit toata lumea. Vechii greci foloseau ridichiile ca leac pentru tratarea nervozitatii, caderii parului si a opririi hemoragiilor. 

Ridichiile sunt foarte apreciate pentru continutul lor ridicat de vitamina C, acid folic si potasiu, dar si pentru continutul mediu de vitamina B6, riboflamina, magneziu, cupru, zinc, fier si calciu. Ridichea de luna contine si foarte multi antioxidanti si este ideala de consumat daca te confrunti cu astenia de primavara, avand in vedere toate vitaminele pe care le contine. Este de asemenea si un bun detoxifiant si intaritor al imunitatii. 100 de grame de ridichii contin doar 20 de calorii si 1,6 grame fibre.

Beneficii ale consumului de ridichi: datorita continutului ei, ridichea este considerata una dintre legumele care ajuta la prevenirea cancerului.

De asemenea, consumand ridichii de luna, poti scapa de diverse afectiuni ale stomacului (balonari abdominale, indigestii, refacerea florei intestinale). Ridichea este recunoscuta si pentru faptul ca previne guturaiul, gripa si infectiile respiratorii. Are rezultate bune si in tratarea asmului bronsic la copii. Ridichiile de luna sunt benefice pentru tratarea tuturor afectiunilor care au la baza carenta de vitamina C, avand in vedere ca ele contin intr-o cantitate mare aceasta vitamina.

De asemenea, un consum regulat de ridichii de luna are efect de calmare si pentru afectiunile ficatului, poate impiedica dezvoltarea pietrelor la rinichi, dar si la vezica biliara. Un remediu pentru infectiile urinare este sucul de ridichi consumat timp de o saptamana de doua ori pe zi.

Amestecat cu mierea, sucul de ridichi combate si afectiunile pulmonare si tusea. Sucul de ridichii este recunoscut si pentru combaterea parazitilor intestinali. Urticaria poate fi tratata cu 10 linguri de suc de ridichii luate pe stomacul gol zilnic. Specialistii le recomanda bolnavilor de hepatita sa consume zilnic cate o legatura de ridichii de luna ca aperitiv, vreme de trei saptamani.

Doua-trei ridichii consumate pe stomacul gol sunt eficiente contra migrenelor, insotite de varsaturi si lipsa poftei de mancare.

Si frunzele de ridichii sunt bune: majoritatea dintre noi arunca frunzele de ridichii si foloseste doar radacina, insa si acestea au beneficii terapeutice si se pot adauga in supe si salate datorita continutului bogat de minerale (seleniu, potasiu, calciu, sulf), de vitamine (A, B1, B2 si C) si de compusi sulfurosi, ideali pentru persoanele predispuse la osteoporoza.