Legume Bio&co: andivele de tip radicchio

images.jpg

A venit din nou sezonul radicchio!

Radicchio este o varietate de andiva rosie, foarte buna, care am descoperit ca e foarte celebra si apreciata in gastronomia italiana, are apelatie de origine controlata si propriul website: http://www.radicchioditreviso.it/ cu multe retete minunate, in italiana:)!

Aceasta andiva rosie si cu gust amar rafinat se mananca in salata cu un sos cu otet balsamic, ulei de masline, sare, piper, dar si cu paste, carne etc.

Andivele fac parte din genul cicoarei, ca salata frisée si scarole. 

 
36968152_xxl.jpg

Andivele sunt excelente pentru circulatia sanguina! Consumate des previn eficient tromboza si inflamatiile.

Radicchio contine mai multi compusi fenolici decat restul andivelor si are o activitate antioxidanta similara albastrelelor si vinului rosu!

Andivele in general contin:

  1. compusi fenolici, sursa importanta de antioxidanti, precum flavonoidele, acid cicoric
  2. carotenoide, precum luteina, beta-caroten, care previn eficient cancerul si bolile cardiovasculare
  3. inulina, prezenta mai ales in radacina, nu este absorbita de organism dar ajuta la absorbtia mineralelor, contribuie la un profil lipidic sanguin sanatos si diminueaza colesterolul
  4. vitamine: A, B9, K, C, B1, B2, B6, E
  5. minerale: cupru, calciu, mangan, fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc

 

ateliere fara frontiere