Legume cultivate la Bio&co: cartofii

rassembler-varietes-pommes-de-terre.jpg

Cartofii contin foarte mult amidon (din categoria glucidelor), dar si o cantitate impresionanta de vitamine, minerale si fibre cu efecte benefice asupra sanatatii.

Stiati ca pot fi albi, rosii, albastri?

Cartofii contin:

  1. antioxidanti, acid fenolic si flovonoide si vitamina C, cu actiune eficienta anti-cancer.
  2. amidon rezistent, o glucida complexa cu efecte benefice asupra lipdelor sanguine, diminuand colesterolul , crescand fermentation intestinala si ameliorand absorbtia mineralelor in organism.
  3. fibre alimentare - nedigerate de organism, care se regasesc doar in vegetale, si care contribuie la senzatia de satietate durabila, previn constipatia dar si bolile cardiovasculare pentru ca diminueaza stresul oxidativ si inflamatiile
  4. lectine - proteine vegetale , lectinele din cartof (STL - solanum tuberosum lectin) inhiba celulele canceroase
  5. vitamine si minerale: B6 (pirodoxina), cupru, fier, mangan, potasiu, magneziu, fosfor, vitaminele B1 tiamina, B2 riboflavina, B3 niacina, B5 acid pantotenic, B9 folat, C si K
ateliere fara frontiere