Legume cultivate la Bio&co: dovleacul

Stiati ca dovlecii sunt originari din Mexic si America Latina unde erau cultivati inca de acum 8000 de ani si putin cate putin au devenit baza alimentatiei Amerindienilor din America de Nord alaturi de porumb si fasole? Si ca semintele de dovleac vin in Europa si Asia cu Cristofor Columb in secolul XV?

Iata cateva din proprietatile extraordinare ale dovleacului si semintelor sale: 

  1. Previne si combate bolile cardiovasculare, arteroscleroza, bolile cardiace si accidentele vasculare cerebrale
  2. Diminueaza riscul de cancer, este recomandat in special pentru a reduce riscul de cancer la prostata la barbati
  3. Lupta eficient impotriva bolilor imbatranirii, contribuie la o buna sanatate a oaselor, ajuta sistemul vizual si combate astigmatismul, cataracta si degenerescenta maculara; mentine o buna sanatate a pielii, mai ales sub forma de suc sau crud
  4. Ajuta sistemul imunitar, iar semintele de dovleac au proprietati anti-inflamatoare care ajuta in cazul artritei si durerilor articulatiilor, lupta eficient impotriva parazitilor intestinale (este recomandat pentru a elimina tenia)
  5. Detoxifica organismul, reguleaza tranzitul si reduce colesterolul; previne calculii renali
  6.  Previne si combate eficient crizele de astm, protejeaza sistemul respirator de infectii
  7. Lupta eficient importiva depresiilor pentru ca contine L-triptofan care joaca un rol esential in senzatia de bunastare si  fericire

Toate acestea pentru ca dovleacul si semintele lui contin antioxidanti precum betacarotenul, luteina si zeaxantina, vitamine A, B2, C si E, potasiu, magneziu, zinc, fosfor, fier, manganez, calciu, cupru si acid pantotenic (vitamina B5- care contribuie la fabricarea hemoglobinei, hormonilor steroidieni si neurotransmitatorilor.

 

ateliere fara frontiere