Legume cultivate la Bio&co: morcovii

 Morcovi rotunzi

Morcovi rotunzi

Stiati ca morcovii nu sunt doar portocalii si lungi, ci pot fi de multe culori si forme?

Sunt si rosii si violet , si albi si galbeni si lungi de culoare alba si forme atipice ca pastarnacul si rotunzi ca niste ridichi!

Stiati ca de fapt culoarea portocalie a morcovului este datorata incrucisarii de catre cultivatori Olandezi in secolul XVI a morcovului rosu cu cel alb-galben, pentru a-si arata fidelitatea fata de Maison d'Orange, un principat protestant francez ? Inainte morcovii erau albi, maro, rosii, negri, verzi!

 Morcovi: forme si culori

Morcovi: forme si culori

Iata cateva din binefacerile nutritionale si medicinale ale morcovului:

1. Actiune benefica impotriva cancerului :

Beta-carotenul si falcarinolul protejeaza impotriva cancerului pulmonar, mamar si de colon.

Falcarinolul are si o actiune dovedita stiintific antifungica.

2. Reduce riscul de atac cerebral si protejeaza impotriva bolilor cardio-vasculare:

Gradie proprietatilor antioxidante, amelioreaza fixarea vitaminei E in sange, diminueaza colesterolul si trigliceridele ficatului. Este folosit in alimentatia diabeticilor , desi a fost multa vreme interzis, dar studii nutritionale recente au demostrat binefacerile morcovului si in acest caz!

 Varietate veche de morcov de Guérande

Varietate veche de morcov de Guérande

3. Diminueaza riscul de cataracta si protejeaza ochii si pielea impotriva efectelor egative ale soarelui:

Continutul bogat in alfa si beta caroten transfromat in vitamina A de organism , luteina si zeaxantina si proprietatile lor antioxidante intarzie imbatranirea celulelor si reduc actiunea imunosupresiva a razelor ultraviolete.

4. Ajuta tranzitul intestinal si dau o senzatie de satietate:

Morcovii contin multe fibre, este recomandat sa mancam morcovi atat in caz de "lene" intestinala impotriva constipatiei, dar si in cazul diareeii, pentru ca retin apa si amelioreaza consistenta scaunului.

Sunt un bun aliat in regimul de slabire, pentru ca au multe fibre si produc rapid o senzatie durabila de satietate.

5. Morcovii = un avantaj pentru bebe

Morcovii sunt recomandati in timpul sarcinii pentru ca ajuta la mentinerea sanatatii pielii si ucoaselor, pentru ca nevoia de vitamina A este mai mare in cazul femeilor insarcinate.

Este una dintre primele legume propuse bebelusilor cand incep diversificarea alimentara dupa alaptare exclusiva, pentru ca este bogat in calciu, fosfor si caroten (rabsformat in vitamina A de catre organism). Are si o culoare interesanta (portocaliu, rosu, galben etc) si gust dulceag placut pentru bebe!

 

Stiati ca din morcovii bio se mananca tot? Si coaja si frunzele, excelente in salata, in pesto dar si in supe!

 

 

 

ateliere fara frontiere